دانشنامه، علل و بررسی سرگیجه
درمان سرگیجه /درمان گیجی و منگی/درمان سبکی سر برای درمان سرگیجه کجا مراجعه کنم؟ پیش از پرداختن به درمان سرگیجه/ گیجی و منگی، باید خاطرنشان کنیم کنیم که سرگیجه/ گیجی و منگی ، بیماری نیست؛ بلکه نشان از وجود مشکل و بیماری در فرد است. این مشکل و بیماری میتواند از بسیار ساده و خوش حیم تا بسیار پیچیده و اورژانسی باشد . تشخیص اینکه چه مشکلی در شما باعث سرگیجه شده، کار ساده ای نیست و به متخصص مربوطه جهت تشخیص نیاز دارد تا موارد بدخیم را از دست ندهیم. سرگیجه چیست؟ عدم تعادل چیست؟ سرگیجه متفاوت از …
درمان سرگیجه /درمان گیجی و منگی/درمان سبکی سر
برای درمان سرگیجه کجا مراجعه کنم؟
پیش از پرداختن به درمان سرگیجه/ گیجی و منگی، باید خاطرنشان کنیم کنیم که سرگیجه/ گیجی و منگی ، بیماری نیست؛ بلکه نشان از وجود مشکل و بیماری در فرد است. این مشکل و بیماری میتواند از بسیار ساده و خوش حیم تا بسیار پیچیده و اورژانسی باشد . تشخیص اینکه چه مشکلی در شما باعث سرگیجه شده، کار ساده ای نیست و به متخصص مربوطه جهت تشخیص نیاز دارد تا موارد بدخیم را از دست ندهیم.
سرگیجه چیست؟
عدم تعادل چیست؟
سرگیجه متفاوت از گیجی و منگی است اما بیشتر مراجعین تمام حالت هایی مثل؛ منگی، سبکی و سنگینی سر، سیاهی رفتن چشم ها و حتی عدم تعادل راسرگیجه مینامند.
سرگیجه به حالتی گفته میشود که فرد احساس چرخش به دور محیط، یا چرخش محیط به دور خود را دارد یا گاهی فرد احساس چرخش در سر خود را دارد.
اما گیجی و منگی ؛ حالتی مشابه عدم هوشیاری یا کم شدن هوشیاری و خواب آلودگی است.
سبکی و سنگینی سر، مشابه آنچه گفته میشود به حس متفاوتی در سر گفته میشود.
عدم تعادل به حالتی گفته میشود که فرد در ایستادن و راه رفتن دچار مشکل میشود با حالتهایی مشابه کشیده شدن به یک سمت یا افتادن به طرفین را دارد.
علت توضیح اصطلاحات بالا این است که اولین فدم در درمان سرگیجه، شرح حال گیری دقیق از بیمار و تشخیص دقیق اتفاقی است که برای وی میافتد.
چرا سرگیجه دارم؟
علت سرگیجه چیست؟
آیا سرگیجه خطرناک است؟
سرگیجه یا هریک از مشکلاتی که بالاتر ذکر شد ؛ علت های مختلفی دارد. گاهی اوقات بیماری های نظیر تغییرات فاکتورهای خونی و هورمونی میتواند منجر به مشکلات این چنینی شود و گاهی هم علت های دیگری از قبیل بیماری های جدی تری در حوزه گوش و حلق و بینی ، قلب و عروق، مغز و اعصاب یا بیماری های خود ایمنی و ضایعاتی مثل تومورها میتواند منجر به علائم فوق شود.
بنابرین در صورت وجود داشتن علایم فوق، به صورت شدید و یا تکرار شونده ،حتما به پزشک مراجعه نمایید.
معمولا فرد بعد از تجربه سرگیجه خصوصا سرگیجه های شدید ، به بخش اورژانس یا پزشک عمومی مراجعه میکنند که البته بهترین گزینه در جهت رد مشکلاتی مثل مشکلات عروقی و سکته ها است. اما در صورت رد این مشکلات لازم است که به یکی از تخصص های زیر مراجعه نماید:
- متخصص گوش و حلق و بینی
- متخصص مغز و اعصاب
پزشکان این دو حیطه معمولا معمولا با انجام شرح حال گیری و در صورت نیاز تصویربرداری هایی مثل ام آر آی و پس رد مشکلات جدی، شما را به کلینیک های تعادل/ کلینیک سرگیجه /کلینیک های ادیولوژِی- شنوایی شناسی برای بررسی تخصصی سرگیجه ، گیجی و عدم تعادل میفرستند.
کلینیک سرگیجه چیست؟
کلینیک تعادل چیست؟
متخصص سرگیجه کیست؟
کلینیک سرگیجه ، کلینیکی است که در آن به بررسی تخصصی سرگیجه میپردازیم. در این کلینیک با انجام تست های متفاوت در حوزه سرگیجه ، به تشخیص دقیق علت سرگیجه شما اقدام میشود. این تست ها شامل ارزیابی های VNG(ویدویونیستاگموگرافی و کالریک)، vHIT (آزمون ایمپالس سر ویدئویی)،VEMP( پتانسیل های برانگیخته میوژنیک) و ECochG( الکتروکوکلئوگرافی) است.
این تست ها شامل بررسی های مختلف از حرکات مختلف چشمی، بخش تعادلی گوش، مغز، ساقه مغز و مخچه است که در صورت وجود مشکل در هریک از این نواحی، تشخیص داده میشود و درمان آغاز میگردد.
انجام همه این آزمون ها، ضرورت ندارد و افراد بسته به مشکل تحت یک یا چند ارزیابی قرار میگیرند.
متخصص سرگیجه، ادیولوژیست است که در حوزه شنوایی و تعادل خبره است و همراه با متخصصین گوش و حلق و بینی به تشخیص و نهایتا درمان سرگیجه میپردازد.
آیا سرگیجه درمان میشود؟
درمان دارویی سرگیجه/ قرص برای سرگیجه چی بخورم؟
درمان سرگیجه وابسته به این است که علت سرگیجه چه عاملی باشد. در صورت وجود مشکلات فاکتورهای خونی و هورمونی ، درمان مربوطه توصیه میشود. در بعضی موارد درمان دارویی (قرص / تزریق) و جراحی، رویکرد درمانی است و گاهی هم جدا از این موارد یا در کنار این درمان ها، به توانبخشی سرگیجه/ مانور سرگیجه میپردازیم.
توانبخشی سرگیجه چیست؟
تمرین های بهبود سرگیجه چیست؟
توانبخشی سرگیجه/ مانور سرگیجه، مجموعه ای از مانورها و تمرین های درمانی است که در چندین مشکل مثل سرگیجه، عدم تعادل، بعضی از انواع گیجی و منگی ها انجام میشود که فرد با مراجعه به کلینیک های سرگیجه میتواند از این خدمات ، به صورت جلسه ای در کلینیک و یا تمرین در خانه بهرهمند شود.
لازم به ذکر است این تمرین ها برای انواع سرگیجه و مشکلات آن، توصیه نمیشود و فقط بعد از بررسی توسط پزشک و انجام تست های سرگیجه ،تجویز میشود.
نکته قابل ذکر دیگر این است، که هرگز بدون تشخیص دقیق، بدون حضور درمانگر/ادیولوژیست و یا با جستجو دراینترنت این تمرینات را انجام ندهید؛ زیرا این تمرین ها گاهی برای بعضی افراد میتوانند آسیب های حدی وارد کنند.
کلینیک سرگیجه خوب
وجود تجهیزات کافی تشخیص از قبیل تست های VNG(ویدویونیستاگموگرافی ) ، vHIT (آزمون ایمپالس سر ویدئویی)،VEMP( پتانسیل های برانگیخته میوژنیک) و ECochG( الکتروکوکلئوگرافی) ، تجهیزات توانبخشی، پرسنل با تجربه و ادیولوژیست ماهر میتواند در این پروسه یاری گر شما باشد.
کلینیک تشخیص و توانبخشی سرگیجه کیمیا ، با حدود یک دهه فعالیت در این زمینه و امکانات در این حوزه ،آماده خدمت رسانی به شما مراجعین گرامی است.
برخی از شایعترین علل سرگیجه، سنگینی سر و تهوع
سرگیجه, سنگینی سر و حالت تهوع می تواند ناشی از علل مختلفی باشد که اغلب عوامل فیزیولوژیکی, روانی و محیطی را در هم می آمیزند.
- یکی از دلایل شایع، اختلالات گوش داخلی مانند سرگیجه وضعیتی حمله ای خوش خیم (BPPV) است. کریستال های ریز کلسیم در گوش داخلی جابه جا می شوند و سیگنال های تعادلی به مغز را تحت تاثیر قرار می دهند و باعث احساس چرخش ناگهانی, سنگینی سر و حالت تهوع می شوند.
- میگرن, یک بیماری عصبی است که می تواند با سرگیجه و حالت تهوع همراه باشد. این مساله ناشی از فعالیت غیرطبیعی مغز است که منجر به سردرد ضربان دار, حساسیت به نور و صدا, سرگیجه و حالت تهوع می شود.
- اختلالات اضطراب و هراس نیز علائم مشابهی را به دلیل پاسخ های استرس شدید ایجاد می کنند که می تواند باعث سبکی سر و حالت تهوع شود.
- برخی داروها به ویژه آنهایی که بر گوش داخلی تاثیر می گذارند یا فشار خون را تغییر می دهند, ممکن است باعث سرگیجه, سنگینی سر و حالت تهوع به عنوان عوارض جانبی شوند.
- علاوه بر این قند پایین (هایپوگلیسمی) یا کم آبی (دهیدریشن) می تواند این علائم را ایجاد کند و با افت فشار خون و منجر به سرگیجه و غش شود.
- علل شدیدتر مانند نوریت دهلیزی یا بیماری منییر, گوش داخلی را تحت تاثیر قرار می دهند و منجر به سرگیجه, عدم تعادل و حالت تهوع مداوم می شود.
- عفونت و التهاب در گوش داخلی, عملکرد طبیعی آن را مختل می کند و منجر به این علائم می شود.
- آسیب های سر, ضربه مغزی یا ضربه ناگهانی به سر می تواند منجر به سرگیجه, سنگینی سر و حالت تهوع شود.
- ضربه به سر می تواند مکانیسم های تعادلی در گوش داخلی رامختل کرده یا باعث تغییراتی در عملکرد مغز شود و در نتیجه باعث ایجاد این علائم شود.
- مشکلات قلبی- عروقی مانند فشار خون پایین, ریتم نامنظم قلب یا بیماری های قلبی می توانند جربان خون در مغز را به خطر انداخته و باعث سبکی سر و یا غش شوند. کم خونی به دلیل کمبود گلبول های قرمز خون یا فقر آهن نیز ممکن است به دلیل اختلال در رسیدن اکسیژن کافی به مغز, باعث سرگیجه شود.
مطالب مرتبط: