بهترین قرص برای سرگیجه
برای سرگیجه چه قرصی بخورم؟ در زمینه درمان سرگیجه، راهکارهای متفاوتی وجود دارد. بسته به نوع سرگیجهای که شما تجربه میکنید و علت ایجاد آن، راههایی چون درمان دارویی، جراحیها، درمان توانبخشی تعادل و… وجود دارد. علّت ایجاد سرگیجه میتواند عوامل و بیماریهای مختلفی باشد. سرگیجه در اثر بیماریهای گوش داخلی، کاهش فشارخون و یا قند خون و مشکلات خونی و هورمونی (که بیشتر به شکل گیجی و منگی خود را نشان میدهد) و یا گاهی در اثر مشکلات جدیتری مثل تومورها و یا بیماریها و ضایعات مغز و اعصاب رخ میدهد. بنابرین طیف وسیعی از مشکلات خوشخیم تا بدخیم …
برای سرگیجه چه قرصی بخورم؟
در زمینه درمان سرگیجه، راهکارهای متفاوتی وجود دارد. بسته به نوع سرگیجهای که شما تجربه میکنید و علت ایجاد آن، راههایی چون درمان دارویی، جراحیها، درمان توانبخشی تعادل و… وجود دارد.
علّت ایجاد سرگیجه میتواند عوامل و بیماریهای مختلفی باشد. سرگیجه در اثر بیماریهای گوش داخلی، کاهش فشارخون و یا قند خون و مشکلات خونی و هورمونی (که بیشتر به شکل گیجی و منگی خود را نشان میدهد) و یا گاهی در اثر مشکلات جدیتری مثل تومورها و یا بیماریها و ضایعات مغز و اعصاب رخ میدهد. بنابرین طیف وسیعی از مشکلات خوشخیم تا بدخیم میتواند منجر به سرگیجه شود.
درمان دارویی سرگیجه، شامل تجویز داروهایی چون بتاهیستین، بتاسرک، سیناریزین و… هستند که در برخی موارد برای کاهش علائم اولیه بیمار تجویز میشوند امّا در غالب موارد، راهکار اصلی درمان نیستتند و باید به دنبال علّت ایجاد سرگیجه بود.
مصرف خودسرانه یا مداوم این داروها بدون تجویز پزشک، منجر به عوارض جانبی شده و ممکن شناسایی علّت سرگیجه را که گاهی میتواند عوامل بدخیم باشد، به تعویق بیاندازد. بنابرین، مصرف از خودسرانه این داروها، اکیدا خودداری کنید.
برای جستجوی دقیق علّت سرگیجه، میتوان به متخصص گوش و حلق و بینی و متخصص مغزو اعصاب مراجعه کرد و این تخصص ها معمولا تستهای سرگیجه چون VNG (ویدئونیستاگموگرافی) و EcoG ( الکتروکوکلئوگرافی)، مانورهای تشخیصی و تصویربرداریها را برای تشخیص علّت سرگیجه توصیه میکنند.
قرص بتاسرک (اکتوسرک) برای سرگیجه
قرص بتا هیستین پرکاربردترین برای سرگیجه
قرص سیناریزین برای سرگیجه
داروهای ضدسرگیجهای چون بتاسرک و اکتوسرک و یا بتاهیستین با نام کامل Betahistine dihydrochloride در مراحل اولیه تشخیص و درمان برای کاهش علائم بیمار و بهبود حال عمومی وی خصوصا در سرگیجههای ناشی از گوش تجویز میگردد. داروی بتاهیستین، در درمان مشکلات و بیماریهای گوش داخلی از قبیل منییر، سرگیجه خوشخیم وضعیتی، لابیرنتیت، نوریت و … تجویز میشود.
گاهی داروهایی چون سیناریزین که از دسته آنتی هیستامینها هستند برای کاهش ماشینزدگی (بیماری حرکت) و یا تحمل سرگیجه و حرکات ماشین در افراد دچار سرگیجه توصیه میشود.
گاهی مصرف مداوم این داروها فقط سرپوشی بر وضعیت فرد میگذارد و احتمال درمان وی را از بین میبرد. این دارو به صورت قرص عرضه می شود و فقط با نسخه در دسترس است.
مکانیسم اثر داروی بتاهیستین
این دارو از طریق اثرگذاری بر گیرندههای هیستامینی، باعث کاهش علائم سرگیجه (و حتی گاهی وزوز، بیششنوایی (هایپراکیوزیس) میشود).
بتاهیستین برای اولین بار در دهه 1970 توسط FDA تأیید شد.
فعالیت گیرنده های (رسپتورهای) H1
بتاهیستین به چند روش عمل میکند. بتاهیستین، در سلول های گوش داخلی، با اتصال به گیرندههای هیستامینی H1 آن سلولها باعث پاسخ و واکنش آن گیرندهها میشود و نهایتا باعث گشادشدن عروق و افزایش نفوذپذیری آنها و کاهش فشار؛ مایع گوشداخلی که غالبا در بیماری منییرافزایش یافته، می شود و حتی می تواند به کاهش شنوایی ناشی از بیماری منییر کمک کند. این دارو همچنین باعثِ افزایش جریان خون دهلیزی و کاهش علائم سرگیجه میشود.
فعالیت گیرندههای (رسپتورهای) H3
علاوه بر اثر آگونیستی این دارو برگیرندههای H1، بر گیرنده های H3، اثر آنتاگونیستی دارد و مانع ازپاسخ و واکنش از سوی سلول میشود و نهایتا هیستامین را از سیناپسهای عصبی سلول پس سیناپسی افزایش می دهد.
آنتاگونیست بودن این دارو در گیرنده H3 سطوح نوروترنسمیترها را خصوصا سروتونین را در ساقه مغز افزایش میدهد و منجر به مهار هستههای دهلیزی و کاهش سرگیجه میشود.
عوارض جانبی بتا هیستین
عوارض جانبی بتا سرک
مکانیسم اثر این دارو ممکن است چند هفته طول بکشد و سپس شما متوجه کاهش علائم خود شوید اما عوارض جانبی این دارو؛ تهوع، سردرد، سوهاضمه، رفلاکس، درد معده و در موارد بسیار نادرتری شوک آنافیلاکسی (واکنش آلرژیک جدی) شود.
در صورت بروز هرگونه عوارض معمولتر، با پزشک خود مشورت کنید و در صورت بروز واکنش آلرژیک جدی، فورا به اورژانس مراجعه نمایید.