غربالگری شنوایی نوزادان بدو تولد (شنوایی سنجی نوزادان بدو تولد)
سؤالات رایج ارزیابی شنوایی بدو تولد چیست و تا چه مقدار کم شنوایی را مشخص میکند؟ ارزیابی شنوایی بدو تولد ، آزمون OAE است که به کمک دستگاه در گوش نوزاد شما انجام میشود و حدودا 10 دقیقه زمان میبرد. تست شنوایی سنجی نوزاد می تواند، کم شنوایی های ملایم را حتی شناسایی کند. لازم به ذکر است که دستگاه OAE، حلزون گوش نوزاد شما را بررسی میکند و در صورت نیاز به بررسی عصب گوش و یا مراکز بالاتر مغزی، شنوایی شناس شما را راهنمایی ویژه خواهد کرد. بهترین زمان برای انجام تست شنوایی نوزادان چه زمانی است؟ …
سؤالات رایج
ارزیابی شنوایی بدو تولد چیست و تا چه مقدار کم شنوایی را مشخص میکند؟
- ارزیابی شنوایی بدو تولد ، آزمون OAE است که به کمک دستگاه در گوش نوزاد شما انجام میشود و حدودا 10 دقیقه زمان میبرد. تست شنوایی سنجی نوزاد می تواند، کم شنوایی های ملایم را حتی شناسایی کند. لازم به ذکر است که دستگاه OAE، حلزون گوش نوزاد شما را بررسی میکند و در صورت نیاز به بررسی عصب گوش و یا مراکز بالاتر مغزی، شنوایی شناس شما را راهنمایی ویژه خواهد کرد.
بهترین زمان برای انجام تست شنوایی نوزادان چه زمانی است؟
- معمولا نوزادان زمان تولد تحت ارزیابیهای غربالگری شنوایی OAE و AABR قرار میگیرند و در وجود کم شنوایی همان بدو تولد تشخیص داده می شود. اما همیشه مشکلات کم شنوایی نوزادان مادر زادی نبوده. کم شنوایی نوزاد حتما باید قبل از 3 ماهگی تشخیص و مراحل درمان مثل سمعک، جراحی و کاشت حلزون تا قبل از رسیدن به سن 6 ماهگی حتما انجام گیرد.
آیا نوزاد من بدو تولد نیاز به ارزیابی شنوایی دارد؟
- بله. طبق قوانین رسمی موجود در ایران ، حدود 20 سال است که، تمامی کودکان به صورت اجباری در بدو تولد، باید مورد ارزیابی شنوایی قرار بگیرند.
- علت این موضوع آن است که کم شنوایی و ناشنوایی با وجود شیوع زیاد آن، قابلیت درمان و توانبخشی زیادی از قبیل سمعک، کاشت حلزون و … دارد که از اثرات آن و عقب ماندن از مهارت های زبان گفتاری جلوگیری میکند.
باوجودی که نوزاد من به صداها پاسخ میدهد، آیا باز هم نیاز به ارزیابی های شنوایی دارد؟
- رقتارهای شنوایی به دو گونه اصلی تقسیمبندی میشوند الف) رفتارهای واکنشی (رفلکسی) و رفتارهای آگاهانه.
بنابرین حتی اگر کودک شما به صداهای محیطی پاسخ میدهد، این امکان وجود دارد که پاسخهای او پاسخ های رفلکسی هستند و این سطح از پاسخها حتی در افراد کم شنوایی شدید هم وجود دارد. آنچه در یادگیری گفتار مهم است، پاسخهای آگاهانه اند که فقط و فقط از طریق ارزیابی ها با دستگاههای پیشرفته امکانپذیر است.
هنگامی که یکی از افراد درجه یک نوزاد ناشنوا یا کم شنوا هست، ضرورت انجام ارزیابیها چقدر است؟
- کم شنوایی مانند بسیاری از بیماری ها، در درصدی از موارد ژنتیکی است و در افراد با سابقه خانوادگی کم شنوایی و ناشنوایی، این امر نیاز بیشتری مییابد.
- در این موارد، علاوه بر ارزیابی های روتین ، ارزیابی های دقیق تر مانند آزمون ABR جهت اطمینان توصیه میشود.
نوزاد من از بدو تولد اتیسم- سندرم، عقب ماندگی ذهنی، بیماری های متابولیک ، اختلال توجه و یا مشکلات زردی و… -داشته، آیا نوزاد من به ارزیابی بیشتری نیار دارد؟
- بله، کودکانی با مشکلات ذکر شده، به ارزیابی تکمیلی شنوایی علاوه بر ارزیابیهای بدو تولد نیاز دارد زیرا احتمال وجود مشکلات شنوایی و ناشنواییها در این کودکان بیشتر از سایرین است.
کودک من با وجود ارزیابی شنوایی عالی در بدو تولد، به اسم خود واکنش نشان نمیدهد و یا به حرف زدن من توجه نمیکند- کلمات زیادی را بیان نمیکند- آیا کودک من نیاز به ارزیابی دوباره دارد؟
- بله، از آنجا که بعضی از انواع نادر کمشنوایی ها در ارزیابی اولیه شنوایی تشخیص داده نمیشوند و نوعی دیگر در کم شنواییها دیررس هستند و در سنین بعد از بدو تولد بروز پیدا میکنند، برای کودک شما نیاز به ارزیابی مجدد و گسترده کم شنوایی هست تا علت مشکلات فوق مشخص شود.
چه نوزادانی لازم است حتما ارزیابی شنوایی زیر یک سال را چندین بار تکرار کنند؟
- اگر وزن حین تولد نوزاد زیر ۱.۵ کیلوگرم باشد و یا تولد زودهنگام داشته باشد و یا در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان بستری شود
- اگر نوزاد زردی بالای ۱۸ داشته باشد و تعویض خون شود
- اگر والدین نوزاد نسبت فامیلی داشته باشند یا در خانواده پدر و مادر افراد کم شنوا یا ناشنوا باشند
- اگز مادر در حین بارداری به بیماری خاصی مبتلا شود و یا مشکلاتی مثل خفگی در حین زایمان رخ دهد.
- نوزادان دارای بیماریهای خاص