لودینگ

علل، پیشگیری و درمان پاره شدن پرده گوش

دسته‌بندی‌ها بیماری های گوش
نویسنده کیمیا سمعک
زمان مورد نیاز برای مطالعه 6 دقیقه

پرده گوش ممکن است بصورت یک سوراخ و یا یک پارگی وسیع آسیب ببیند. گوش خارجی از گوش میانی توسط پرده گوش ، جدا می شود . به این پرده “پرده صماخ “نیز گفته می شود. با توجه به اینکه ارتباط پرده گوش با هوای بیرون و اتمسفراز طریق گوش میانی قطع می شود یک کانال مخصوص بنام « لوله یا شیپور استاش » از گوش میانی به بینی راه دارد تا تعادل فشار بین فضای بیرون و گوش میانی و را بر قرار کند. پارگی پرده گوش معمولاً با کاهش شنوائی و گاهی نیز همراه با خروج ترشحات خواهد …

پرده گوش ممکن است بصورت یک سوراخ و یا یک پارگی وسیع آسیب ببیند. گوش خارجی از گوش میانی توسط پرده گوش ، جدا می شود . به این پرده “پرده صماخ “نیز گفته می شود.

با توجه به اینکه ارتباط پرده گوش با هوای بیرون و اتمسفراز طریق گوش میانی قطع می شود یک کانال مخصوص بنام « لوله یا شیپور استاش » از گوش میانی به بینی راه دارد تا تعادل فشار بین فضای بیرون و گوش میانی و را بر قرار کند.
پارگی پرده گوش معمولاً با کاهش شنوائی و گاهی نیز همراه با خروج ترشحات خواهد بود ولی درد آن پایدار نبوده و گذار می باشد.

 

 

علل پاره شدن پرده گوش

ضربات فیزیکی و عفونت از جمله علل اصلی پارگی پرده گوش به شمار می آیند.از جمله مواردی که باعث پاره شدن پرده گوش میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
– وارد شدن ضربه محکم به روی گوش مثلاً یک سیلی محکم
– هنگام شکستگی جمجمه –به عنوان مثال در نزدیکی محل انفجار بودن
– وارد کردن جسم نوک تیز مثل سوزن یا هر وسیله دیگر ی که عمیقاً وارد کانال گوش شود
– در اثر ورود قطعات داغ ( مثلاً هنگام جوشکاری ) و یا ورود مواد اسیدی به داخل گوش

 

ازدیگر نشانه های عفونت گوش میانی آن است که میتواند باعث درد ، کاهش شنوائی و گاهی پاره شدن خودبخود پرده گوش گردد، لازم به ذکر است که این امکان وجود دارد که پس از پاره شدن پرده گوش ترشحات چرکی آغشته با مقداری خون از گوش خارج شود .
در اکثر موارد پارگی به وجود آمده در پرده صماخ در مدت کوتاهی مثلا در عرض چند هفته به خودی خود بهبود خواهد یافت ولی در برخی از مواقع مدت ترمیم تا چند ماه نیز ادامه می یابد و باید بدانید که در تمامی مدتی که پارگی به وجود آمده گوش در حال ترمیم است و تاکاملا ترمیم نشده، باید از ورود آب بداخل آن و همچنین وارد آمدن صدمات دیگر به آن جلوگیری کرد .
در صورتی که پرده گوش به خودی خود ترمیم نشد، ممکن است جراحی برای ترمیم آن از سوی پزشک متخصص پیشنهاد شود.

 

 

پارگی پرده گوش چه اثراتی می تواند بر شنوائی داشته باشد؟

معمولاً هرچه میزان پارگی در گوش وسیعتر باشد ، کاهش شنوائی شدیدتر است . به غیر از وسعت پارگی، محل پارگی در روی پرده صماخ نیز از اهمیت ویژه ای برخورداراست . اگر پارگی پرده گوش همزمان به استخوانچه های گوش میانی نیز صدمه رسانیده باشد و باعث قطع ارتباط آنها با هم شده باشد ( مثل شکستگی جمجمه )این تغییر ممکن است با کاهش شنوائی بسیار شدید همراه باشد.
در صورتی که پارگی پرده گوش به دلایلی از جمله صدای انفجار و یا وارد شدن یک ضربه ناگهانی ایجاد شده باشد، کاهش شنوائی ممکن است شدید بوده و همراه با یک وزوز همزمان در گوش باشد، ولی به طور معمول در این افراد در عرض چند روز وزوز گوش کمتر شده و مقداری از شنوائی بطور نسبی بازمیگردد .
باید بدانید که اگر در هنگام پارگی گوش عفونت مزمن همزمان هم ایجادگردد کاهش میزان شنوائی میتواند بسیار شدید و حتی دائمی شود.

 

 

پیشگیری از پارگی پرده گوش

از جمله مواردی که برای پیشگیری پارگی گوش مفید است میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
– به محض ابتلا به درد گوش و یا عفونت در گوش میانی سریعاً به پزشک مراجعه کنید .
از داخل کردن اجسام تیز بدرون محوطه گوش خودجدا جلوگیری کنید – عموما صدای بلند باعث آزار گوش میشود تا آنجا که ممکن است خود را به محلهائی که صداهای مهیب وجود دارد دور نگه داشته و یا از وسائل حفاظتی گوش استفاده کنید

عواقب‌ مورد انتظار

در صورتی که همراه پارگی پرده‌ گوش‌ بیمار به عفونت گوش مبتلا نشود، معمولاً ترمیم پارگی به خودی خود در عرض‌ 2 ماه‌‌ صورت‌ می‌گیرد. چنانچه پرده‌ گوش‌ پاره‌ شده‌ عفونی‌ گردد، عفونت‌ را می‌توان هرچه سریع تر‌ درمان‌ كرد و در صورت درمان به موقع شنوایی‌ نیز معمولاً مشكل‌ دایمی‌ پیدا نمی‌كند.
در برخی از موارد پارگی‌ خود به‌ خود ترمیم‌ نمی شودو نیاز به‌ جراحی‌ وجود دارد.

 

 

عوارض‌ احتمالی‌ پارگی در ناحیه گوش

  1. عفونت‌ گوش‌ به همراه‌ تب‌، استفراغ‌ و اسهال‌
  2. به ندرت خونریزی‌ زیاد
  3. مننژیت‌
  4. ماستوئیدیت‌ (عفونت‌ ماستوئید: عفونت محل‌ استخوانی‌ در پشت‌ گوش)
  5. و به ندرت ناشنوایی‌ دایمی‌

درمان‌

اصول‌ كلی‌
تشخیص‌ این نوع بیماری با معاینه‌ گوش‌ توسط دستگاه اتوسكوپ‌ (دستگاه‌ مخصوص‌ دیدن‌ داخل‌ گوش ‌)بررسی و تأیید می‌شود. همچنین‌ ممكن‌ است‌ نیاز باشد مایع‌ داخل‌ گوش‌ برای آزمایش كشت‌ داده‌ شود.
درمان‌ ابتدایی آن شامل‌ تجویز دارو برای‌ پیشگیری‌ از عفونت‌ و مراقبت‌ حمایتی‌ برای‌ درد است‌.
در اثر ابتلا به این بیماری حتی‌المقدور فین‌ نكنید. اگر این‌ كار ضرورت‌ داشته‌ باشد، آنرا بسیار با ملایمت‌ انجام‌ دهید.
مجرای‌ داخلی گوش‌ خود را خشك‌ نگاه‌ دارید.از شنا کردن، دوش‌ گرفتن، و یا راه رفتن در باران‌ بدون‌ چتر خودداری نمایید.
همانطور که گفته شد اگر پرده‌ گوش‌ خود به‌ خود ترمیم‌ نشود، عمل‌ جراحی‌ ظریفی‌ برای‌ ترمیم‌ آن‌ صورت‌ خواهد گرفت‌.

 

داروها

  1. دسته ای از آنتی‌بیوتیكها‌ برای‌ پیشگیری‌ از عفونت‌
  2. داروهای‌ ضد درد برای تسکین درد

و لازم به ذکر است اگر مبتلا به درد خفیف هستید می‌توانید فقط از استامینوفن‌ استفاده‌ كنید.

چگونگی فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری

در صورتی که احساس بهبود در روند بیماری را داشتید و یا علایم بیماری شما رو به کاهش بود، فعالیت های‌ عادی‌ خود را از سر گیرید.

 

رژیم‌ غذایی‌

در این بیماری رژیم‌ خاصی‌ توصیه‌ نمی‌شود.

 

در چه شرایطی باید به پزشك مراجعه نمود؟

  • در صورت ابتلا به این بیماری در مورد خودتان و یا اعضای‌ خانواده‌ تان اگر علایم‌ پارگی‌ پرده‌ گوش‌ را به همراه ترشح ، خصوصاً ترشح‌ چرك‌ مانند یا خونی از گوش‌ مشاهده نمودید حتما سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
  • اگر یكی‌ از موارد زیر هنگام‌ درمان‌ رخ‌ دهد:
  • تب‌
  • دردی‌ كه‌ علی‌رغم‌ درمان و در طول درمان‌ ادامه‌ یابد.
  • سرگیجه‌هایی‌ كه‌ مدت ابتلا به آن بیش‌ از 12 تا 24 ساعت‌ طول‌ بكشد.
  • اگر مبتلا به علایم‌ جدید و غیر قابل توجیه شده اید‌. داروهای‌ استفاده‌ شده در دوره درمان‌ ممكن‌ است‌ عوارض‌ جانبی‌ به‌ همراه‌ داشته‌ باشد.

 

راه های درمان پارگی پرده گوش

پارگی پرده تمپان در اثر وارد شدن ضربه دست و ورود جسم خارجی با مراقبت های مخصوص در 80-70 % موارد خودبخود بهبود پیدا خواهد نمود. اگر پارگی پرده تمپان در عفونت های حاد گوش میانی همراه با درمان به موقع صورت گیرد قطعا بهبودی پیدا خواهد نمود. ولی چنانچه پارگی پرده تمپان در اثر فشار آب و سوختگی ایجاد شده باشد شانس بهبودی خودبخودی کمتر است و بیمار معمولا نیاز به ترمیم یا جراحی خواهد داشت. پس در پاره ای از موارد که پارگی پرده تمپان خود بخود بهبودی پیدا نکرد ناچارا نیاز به ترمیم پارگی پرده تمپان با جراحی ضرورت پیدا می کند.
به عمل جراحی ترمیم پارگی پرده تمپان اصطلاحا “میرنگوپلاستی” گفته می شود. جراحی در این بیماری به دو روش اکسترنال (برش جراحی از پشت گوش) و یااینترنال (برش جراحی از داخل مجرای گوش ) انجام می شود. گرافتی که برای پیوند پرده مورد استفاده قرار می گیرد از فاشیای یا همان پوسته عضله تمپورال(یک ماهیچه در پشت گوش) است.

 

 

بیمارانی که کاندیدای عمل میرنگوپلاستی هستند باید موارد زیر را رعایت نمایند:
– از قرار گرفتن در مقابل ویروس سرماخوردگی تا زمان عمل پرهیز داشته باشند.
– اگر ایجاد پارگی پرده تمپان در اثر عفونت باشد که معمولا ابتلای این افراد همراه انحراف تیغه بینی و پولیپ بینی و سینوزیت نیز هستند، بهتر این است که اول این مشکلات سینوس و بینی درمان شود و سپس عمل جراحی ترمیم پارگی پرده تمپان یا میرنگوپلاستی انجام گردد تا شانس گرفتن گرافت بالاتر باشد.
– و در آخر اینکه محوطه داخلی گوش میانی را تا زمان عمل خشک نگهدارند.

 

مقالات مرتبط
دیدگاه کاربران
person-profile پروفایل وبلاگ فروشگاه علاقه مندی ارتباط
ارتباط مستقیم با ما در پیام رسان واتس اپ - WhatsApp
سلام، چه کمکی می توانیم به شما بکنیم؟
یک سوال دارم
مشاوره رایگان و سفارش: ۰۲۱۸۸۶۴۹۸۹۶ - ۰۹۳۵۷۷۷۴۰۱۰