بدشکلی مادرزادی گوش خارجی
بدشکلی مادرزادی گوش خارجی میتوان این بدشکلیها را به دو دسته بدشکلیهای لاله گوش و یا مجرای گوش تقسیم کرد. در ناهنجاریهای لاله گوش، میتوانیم مواردی چون لاله گوش فرعی (وجود زوائدی کوچک در کنار و جلو لاله)، لاله های گوش کوچک و بزرگ و یا عدم وجود لاله گوش را نام ببریم. در بدشکلی های کانال گوش خارجی هم میتوانیم موارد آترزی کامل (در این نوع، ابتدای بخش غضروفی تا انتهای استخوانی پر است) یا آترزی های ناقص (برای مثال فقط قسمت غضروفی پر است و قسمت استخوانی هنجار است) را نام ببریم. این موارد میتوانند یک کم شنوایی …
بدشکلی مادرزادی گوش خارجی
میتوان این بدشکلیها را به دو دسته بدشکلیهای لاله گوش و یا مجرای گوش تقسیم کرد.
در ناهنجاریهای لاله گوش، میتوانیم مواردی چون لاله گوش فرعی (وجود زوائدی کوچک در کنار و جلو لاله)، لاله های گوش کوچک و بزرگ و یا عدم وجود لاله گوش را نام ببریم.
در بدشکلی های کانال گوش خارجی هم میتوانیم موارد آترزی کامل (در این نوع، ابتدای بخش غضروفی تا انتهای استخوانی پر است) یا آترزی های ناقص (برای مثال فقط قسمت غضروفی پر است و قسمت استخوانی هنجار است) را نام ببریم.
این موارد میتوانند یک کم شنوایی را برای فرد ایجادکنند ولی در حالات شدید میتوانند اختلالاتی در گوش میانی و داخلی ایجاد کنند که به کم شنوایی های در سطح حلزون و عصب نیز بیانجامد.
آترزی گوش
آترزیِ گوشیِ مادرزادی می تواند لاله، کانال، فضای گوش میانی یا استخوانچهها را شامل شود. چنین بدشکلیهایی میتواند به تنهایی یا در ارتباط با مناطق دیگر یا بد شکلیهای جزیی رخ دهد. انواع متفاوتی از سندرمها نیز می تواند باعث بد شکلیهای گوش شود.
بدشکلیهای گوش خارجی و میانی تقریبا یک در هر 10000 تا 20000 تولد است.
به دلیل اینکه رشد جنینی گوش قبل از 28 هفتگی بارداری پایان مییابد، صدمات اواخر بارداری تاثیری بر گوش ندارند.
از آنجایی که قسمتهای گوش خارجی کانال گوش خارجی و گوش میانی از زیر بنای جنین شناسی یکسانی ایجاد میشوند، اغلب بدشکلیهای گوش میانی و کانال گوش به هم مرتبطند. خوشبختانه، با این حال، حلزون، مجارینیمدایره و عصب 8 به ندرت متاثر می شوند. اغلب افراد با آترزی مادرزادی گوش، عملکرد سیستم حسی-عصبی شنوایی شان هنجار است.
بدشکلی لاله در صورتی که کانال خارجی کاملا وجود نداشته باشد، آنوشیا و در صور تی که بقایا یی بر جا گذاشته باشد، میکروشیا نامیده می شود.
اگر لاله هنجار باشد تشخیصِ تنگی کانال گوش یا آترزی ممکن است برای سالها به تاخیر بیفتد.
تصویر 3.1. انواع درجات آترزی گوش
شکاف نرمه ی گوش
بروز بریدگیها و شکافهای مادرزادی در لاله گوش است را شکاف نرمه گوش مینامند. در صورتی که تنها محدود به لاله گوش باشد، عوارض چندانی بر شنوایی فرد، ندارد. در غیر این صورت امکان کمشنوایی انتقالی وجود دارد.
تصویر 3.2. شکاف نرمه ی گوش
تنگی ها و انسداد های اکتسابی مجرای گوش خارجی
تنگی های کانال گوش خارجی میتوانند علائمی چون تجمّع مکرر واکس در مجرا، کاهش شنواییهای انتقالی، وزوز گوش و درد را ایجاد کنند. این انسدادها میتوانند علت های مختلفی داشته باشند:
1)اوتیت های خارجی مزمن(عفونی یا اگزمایی)
2)جراحی های گوش
3)ضربههایی که به گوش وارد می شوند.
4) نئوپلاسمها و تومورهای گوش خارجی
5) التهابِ لایه تغذیه کننده
سرومن (جرم گوش) و اجسام خارجی در مجرای گو ش
سرومن یا واکس گوش ترکیبی از ترشّحاتِ غدد غرق و غدد چربیِ موجود در کانال گوش میباشد .
دو نوع واکس گوش وجود دارد : سرومن مرطوب و خشک .
-سرومن مرطوب، از زرد مایل تا قهوهای تیره و حتی گاهی شبیه خون است. درحالیکه سرومن خشک، دارای رنگ نسبتا سفید یا پر مانند است.
در بیشتر افراد در حالت طبیعی واکس بهصورت خودبهخودی از کانال گوش خارج میشود اما گاهی به دلیل ترشح زیاد یا شکل کانال گوش، خروج آن کاهش مییابد و واکس گوش در کانال جمع شده و سبب کم شنوایی میشود.
استفاده از گوش پاککنها به هیچوجه توصیه نمیشود و در بسیاری از موارد، والدین با استفاده از گوش پاککنها سبب زخمی کردن کانال، پارگی پرده گوش و کم شنوایی میشوند .
ورود جسم خارجی (مداد، غذا، اسبا ببازیهای کوچک و غیره) در کانال گوش در کودکان بسیار شایع است و زمانی نگران کننده است که با پارگی پرده گوش همراه باشد.
ضربه به گوش
شایع ترین نوع ضربه به گوش نوعی است که، ضربات امکان شکستگی غضروف و پارگی لایه ی تغذیه کننده غضروف وجود دارد. در اثر این نوع ضربات، تجمّع خون یا ترشحات در زیر پوست دیده میشود که باید تا ترمیم عروق آسیب دیده، خون را تخلیه و از پانسمان فشاری برای جلوگیری از خونریزی شدید استفاده کرد.
گوش های گل کلمی یاگوش کشتی گیران ناشی ازاین نوع ضربات است.
تصویر 3.3. نمونهای از گوش گلکلمی