انواع اوتیت ها
انواع اوتیت ها اوتیت خارجی واکنش حاد یا مزمن است که همه یا قسمتی از مجرای گوش خارجی را درگیر می کند. عوامل مستعد کننده این مشکل : رطوبت ، بیماری پوستی مزمن ،آب آلوده ، دمای زیاد ، صدمه و ضربه می باشد. دو نوع شایع عفونی اوتیت خارجی اوتیت خارجی حادِ محدود در این نوع از اوتیت خارجی، التهاب حاد فولیکول های مو را شاهد هستیم؛ بهگونهای که تجمع چرک در این فولیکولها باعث درد شدیدی می شود و فرد از لمس گوشش آزرده میشود. علائم آن شامل دردِ دائمی، حساسیت به لمس، سوزش، تورم، قرمزی، بستهشدن …
انواع اوتیت ها
اوتیت خارجی
واکنش حاد یا مزمن است که همه یا قسمتی از مجرای گوش خارجی را درگیر می کند.
عوامل مستعد کننده این مشکل : رطوبت ، بیماری پوستی مزمن ،آب آلوده ، دمای زیاد ، صدمه و ضربه می باشد.
دو نوع شایع عفونی اوتیت خارجی
اوتیت خارجی حادِ محدود
در این نوع از اوتیت خارجی، التهاب حاد فولیکول های مو را شاهد هستیم؛ بهگونهای که تجمع چرک در این فولیکولها باعث درد شدیدی می شود و فرد از لمس گوشش آزرده میشود.
علائم آن شامل دردِ دائمی، حساسیت به لمس، سوزش، تورم، قرمزی، بستهشدن مجرای گوش خارجی و کم شنوایی است. درمان آن هم تجویز آنتیبیوتیک مناسب، گرمای موضعی و جراحی های کوچک برای خارج کردن عفونت است. به این نوع از اوتیت خارجی، کورک هم گفته می شود.
اوتیت خارجی حادِ منتشره
علت این بیماری را میتوان بسته شدن منافذ فولیکولی پوست و تورم به علت فعالیت بالای باکتریها به ویژه در گرما و رطوبت دانست.
علائمی چون خارش، درد دائم و حساسیت به لمس دارد. برای درمان معمولا ضد درد و آنتیبیوتیک های موضعی خوارکی تجویز می شود. به این نوع از اوتیت خارجی گوش شناگرهم گفته میشود.
تصویر 3.6. انواع اوتیت خارجی
بیماری های پرده گوش
پارگی های پرده گوش
در اثر افزایش فشار وارد به پرده، دستکاری های گوش، تکه های داغ جوشکاری، انفجارات و … امکان پارگی های پرده گوش وجود دارد. .شایع ترین نوع پارگی در اثر ضربه یا سیلی اتفاق میافتد.
پارگی پرده گوش میتواند عوارضی مثل خونریزی، درد،کاهش شنوایی و احساس پری در گوش را داشته باشد.
التهاب و عفونت پرده گوش: نوعی التهاب و عفونت پرده گوش است که به شکل تاول در سطح پرده بروز میکند. علت آن معلوم نیست ولی علت احتمالی آن ویروس میباشد.
این بیماری بیشتر در نوجوانان دیده میشود و علائم آن درد، ترشح و کاهش شنوایی مختصر است
اوتیت گوش میانی
می توانیم اوتیت های میانی را به سه شکل کلی ببینیم که در ادامه به آنها می پردازیم:
1) اوتیت میانی حاد
اغلب به دنبال عفونت های ویروسی در بینی،حلق یا سینوسها شاهد آن هستیم. باکتری ها نیز میتوانند عامل آن باشند .
شیوع این بیماری، در ماه های سرد سال بیشتر است و بیشتر درکودکان 6 تا 36 ماه شایع است و بعد از 6 سالگی شیوع آن کاهش می یابد.
شیوع آن در کودکانی که مبتلا به شکاف کام هستند و یا سابقه عفونتهای مزمن گوش میانی را دارند بیشتر است.
درمراحل بیماری اول
مخاط گوش میانی پر خون میشود. در این مرحله درد، تب، پریگوش و کاهش شنوایی همه به شکل خفیف احساس میشوند ودر صورت عدم درمان، سپس قرمزی پرده گوش ادامه می یابد و درد و تب شدید میشود.
گاهی در این بیماری ، پرده گوش پاره میشود و ترشحات با فشارخارج میشوند در نتیجه درد و تب کاهش مییابد. در واقعی هم این عفونت ها به پشت گوش میتوانند برسند. درمان این عفونت ها گاهی خودبخودی و گاهی ضددرد و آنتی بیوتیک مناسب بسته به نوع آن باکتری هاست .در صورت نیاز در مرحله دوم برشی روی پرده گوش انجام می شود تا بهبود بیماری را سرعت بخشد.
2) اوتیت میانی مزمن
زمانی که فضای گوش میانی برای بیش از 3 ماه پر از مایعات است .در این حالت بر خلاف عفونت نوع حاد ، تب وجود ندارد و ممکن است فرد علائمی چون کمشنوایی ، برهمخوردن خواب، عدم تعادل ،حواس پرتی ، کاهش اشتها ، تهوع و اسهال داشته باشد.
3) اوتیت میانی سروزی
در این نوع از اوتیت میانی، مایع سروزی غیر چرکی در گوش میانی تجمع پیدا میکند که ناشی از ترشحات مخاط گوش میانی است.
این ترشحات در اثر اتفاقاتی که به تجمع آنها در گوش میانی کمک کرده اند، در اینجا جمع شده اند. برای مثال مشکلاتی از قبیل مسدود بودن خروجی ترشحات (مثلا مسدودی شیپور استاش)، زیاد بودن مقدار ترشحات، افزایش غلظت ترشحات( ترشحات غلیظ را ایجاد می کند). در زیر تصویری از اتوسکوپی این ضایعه دیده می شود.
علت این بیماری :بسته شدن شیپور استاش در حلق، آلرژیها، عفونتهای ویروسی گوش میانی، شکستگی قاعده جمجمه و تغییرات مخاطی گوش میانی.
علائم کلینیکی: کاهش شنوایی، سرگیجه و گاهی وزوز گوش
برای این بیماری میتوان علاوه بر درمان های دارویی از جراحی های و تیوبهای تهویه استفاده کرد.
اوتيت ادهسيو(عفونت گوش چسبنده) چیست؟
درصورتي كه در عملكرد شيپور استاش اختلال وجود داشته باشد، ممكن است در گوش مياني فشار منفي ايجاد شود كه منجر به كشيدگي پرده صماخ به سمت داخل (فضاي گوش مياني) مي شود.
اوتیت ادهسیو چه زمانی ایجاد می شود؟
ایجاد اوتیت ادهسیو یا همان عفونت چسبنده شامل چند مرحله است:
مرحله ي اول:
رتركشن (كشيدگي در اثر فشار منفي) پرده ي صماخ به خصوص در پارس فلكسيدا( قسمت بالا و نازك تر پرده).
مرحله ي دوم:
پرده ي صماخ به استخوانچه ي سنداني مي چسبد.
مرحله ي سوم:
رتركشن تا پرومونتوري كشيدن مي شود كه به آن آتلكتازي گفته مي شود.
مرحله ي چهارم: اوتيت ادهسيو
زماني كه فضاي گوشِ مياني كاملا محو مي شود و پرده صماخ به استخوانچه ها و پرومونتوري مي چسبد( چسبندگي بين پرده و ديواره ي داخلي گوش مياني ايجاد مي شود).
آیا اوتیت ادهسیو می تواند باعث ایجاد کلستاتوم شود؟
يكي ديگر از دلايل آتلكتازي به جز اختلال شيپور استاش، نازك شدن پرده ي صماخ در اثر عفونت هاي گوش مياني است رتركشن پاكِت در نواحي خلقي- فوقاني پرده ي صماخ مي تواند منجر به احتباس ذرات كراتين و تشكيل كلستاتوم شود.
درمان اوتیت ادهسیو
آتلكتازي مي تواند با قرار دادن لوله ی تخلیه در پرده گوش درمان شود.
اما در برخي موارد كه پرده ي صماخ بسيار نازك شده، مي توان از ميرنگوتومي با ليزر استفاده كرد.
در موارد شديد كه كاهش شنوايي و خوردگي استخوانچه وجود دارد، ميرنگوپلاستي (ترميم پرده ي صماخ) همراه با تقويتِ پرده كاربرد دارد.