5 گام براي رسيدن به شنوايی بهتر
گام اول: توجه به وضعیت شنوایی از بین 5 حس ما، حس شنوایی دارای اهمیت بالاتری بوده و در صورت محرومیت از آن، ارتباط ما با كسانی كه دوستشان داریم و به طور كلی با جهان پیرامون قطع می گردد. تمام صداهایی را كه به صورت روزمره می شنوید به خاطر بیاورید: صحبت كردن با دوستان، خنده كودكان،آهنگ مورد علاقه تان و… اگر دقت كنید می بینید كه اصوات به زندگی شما معنا بخشیده و برای شما نیروبخش خواند بود. حس شنوایی علاوه بر اینكه به ما كمك می كند تا با دیگران ارتباط برقرار كنیم، باعث ایجاد امنیت نیز …
گام اول: توجه به وضعیت شنوایی
از بین 5 حس ما، حس شنوایی دارای اهمیت بالاتری بوده و در صورت محرومیت از آن، ارتباط ما با كسانی كه دوستشان داریم و به طور كلی با جهان پیرامون قطع می گردد.
تمام صداهایی را كه به صورت روزمره می شنوید به خاطر بیاورید: صحبت كردن با دوستان، خنده كودكان،آهنگ مورد علاقه تان و… اگر دقت كنید می بینید كه اصوات به زندگی شما معنا بخشیده و برای شما نیروبخش خواند بود.
حس شنوایی علاوه بر اینكه به ما كمك می كند تا با دیگران ارتباط برقرار كنیم، باعث ایجاد امنیت نیز می شود.صدای آژیر خطر، صدای بوق ممتد یك ماشینف صدای كمك خواستن یك كودك و… تنها مثال های هستند كه نشان می دهند این توانایی تا چه میزان پراهمیت است.
كم شنوایی به اندازه تدریجی افزایش می یابد كه فرد كم شنوا ممكن است اخرین فردی باشد كه از مشكل خود باخبر می شود.
در واقع، گاهی بستگان، دوستان و یا همكاران شما، زودتر از خودتان متوجه مشكل شما می شوند. آنها ممكن است خطاب به شما بگویند: چرا به حرف های من خوب گوش نمیدهی؟ ویا از اینكه شما صدای تلویزیون را بلند می كنید، آزرده شوند.
برای جلوگیری از این موارد، شما باید شنوایی خود را بررسی نموده و از وضعیت شنوایی خود آگاهی یابید.
گام دوم: آشنایی با علل ایجاد كم شنوایی
اگرچه كم شنوایی اغلب با افزایش سن رخ می دهد، ولی همیشه این چنین نیست. كم شنوایی ناشی از افزایش سن، ممكن است از سنین مختلف آغاز شود ولی اغلب پس از 65 سالگی است.
از علل دیگر مشكلات شنوایی:
- عفونت و بیماری ها ی مزمن
- قرارگرفتن در معرض سروصداهای مزاحم یا شدید
- صدمات، ضربه یا اسیب های حین تولد
- عوامل ژنتیكی
- مصرف برخی داروهای اتوتوكسیك
گام سوم: آشنایی با تاثیرات كم شنوایی بر زندگی فرد كم شنوا
همه ما علاقه مندیم بر زندگی خود كنترل داشته و بتوانیم با بستگان و فامیل خود به خوبی ارتباط برقرار كنیم. اما وقتی شما به دنبال رفع مشكل شنوایی خود نباشید ، همه این روابط می توانند تحت تاثیر قرار گیرند.
شما ممكن است دوره ای از احساسات مختلف از نگرانی و اضطراب تا ناراحتی و احساس تنهایی را تجربه كنید و یا زود احساس خستگی كرده و انرژی بیشتری را برای تمركز كردن صرف كنید.
در صورتی كه به مشكل شنوایی رسیدگی نشود، كم شنوایی می تواند باعث جدایی فرد از اجتماع و افسردگی شود.
خوشبختانه راه هایی وجود دارد تا بتوانید بر این مشكلات فایق ایید. تحقیقات نشان می دهند درمان كم شنوایی، تاثیر مثبتی بر وضعیت فیزیكی و روانی فرد كم شنوا دارد.
كم شنوایی تنها زندگی خود شما را تحت تاثیر قرار نمی دهد بلكه بر زندگی تمامی افرادی كه با شما ارتباط دارند، تاثیر می گذارند.
گام چهارم: مراجعه به متخصص شنوایی شناس
ملاقات با یك شنوایی شناس گام بزرگی در بهبود شنوایی شما خواهد بود.ترجیحا هنگام ملاقات با شنوایی شناس یكی از اعضای خانواده را همراه خود ببرید تا موارد گفته شده را بعدا برای شما یاداوری كند. بهتر است قبل از جلسه ملاقات، یادداشت هایی از مشكلات خود را برای شنوایی شناس آماده كنید. برای مثال: موقعیت هایی را كه از نظر شنیداری برایتان پراهمیت ترند را بنویسید.
بسیاری از افراد در شنیدن گفتار در محیط های پرسروصدا مانند جلسات كاری، مهمانی، رستوران و… مشكل دارند.
آزمایشات شنوایی سنجی در یك اتاقك ضدصوت انجام می شود كه شنوایی شناس، یك سری اصوات از بم تا زیر، با شدت های مختلف را برای شما ارائه می دهد و از شما می خواهد تا پس از شنیدن هرصدا دكمه ای را فشار دهید.نتایج این آزمایش به شكل یك ادیوگرام رسم می شود و شنوایی شناس می تواند به شما بگوید: شنوایی شما در هر گوش تا چه حدی است؟ و چه سمعكی برای شما مناسب است.
گام پنجم: انتخاب سمعك مناسب
برای انتخاب سمعك مناسب ابتدا باید ادیوگرام شما بررسی شود تا طبق آن نوع سمعك را از لحاظ شكل ظاهری مشخص كنیم.
به طور كلی برای افرادی كه كم شنوایی عمیق دارند، سمعك پشت گوشی مناسب است. یا افرادی عفونت گوش دارند، نمی توانند از سمعك داخل گوشی استفاده كنند.
با توجه به میزان كم شنوایی و توقع شما از شنیدن باید از تكنولوژی های مختلفی در سمعك شما استفاده شود كه در اینجا به برخی از آن ها می پردازیم.
سیستم وایرلس: اگر كم شنوایی دو دوگوشی دارید و مجبورید از دو سمعك استفاده كنید حتماسمعك وایرلس انتخاب كنید چراكه موجب درك بهتر شنوایی شما می شود.
میكروفون چرخشی جهت دار: اگر در محیط های شلوغ مثل مهمانی، رستوران و… مشكل دارید: حتما از این تكنولوژی استفاده كنید چون با تمركز و جهت یابی بر روی گفتار و لب گوینده، اصوات را واضح می شنوید.
سیستم كاهنده نویز: باعث می شود در محیط های شلوغ، صداهای مزاحم اطراف را كم كند و صداهای اصلی را تقویت كند.
سیستم حذف فیدبك: مانع سوت زدن سمعك می شود.
سیستم OVP: صدای اكو و پیچش سمعك را تا حد قابل توجهی كم می كند و نمی گذارد صدای سمعك میكروفونی و مصنوعی شود